🎬Leerlingenorkest - Sweet Caroline 2022
🎬Leerlingenorkest - Vrouwkes 2021

Sinds 2009 heeft Muziekvereniging St. Jeanne d’Arc de opleiding in eigen beheer. Je kan bij ons lessen volgens op verschillende blaasinstrumenten zoals klarinet, saxofoon, dwarsfluit, trompet, trombone en euphonium. Hiernaast hebben we de slagwerkopleiding waarbij je alle slagwerkinstrumenten leert bespelen zoals kleine trom, xylofoon, pauken, percussie en drums. Lessen worden in duo’s of individueel gegeven. Naast de lessen biedt onze opleiding blokfluitlessen aan en hebben we een Starters- en Leerlingenorkest. Naast muziek maken hechten we ook veel waarde aan plezier hebben en leuke dingen doen. Daarom organiseren wij door het jaar heen diverse activiteiten zoals een voorspeelochtend, ouder/kind middag, vriendjes- en vriendinnetjeslessen en gaan we elk jaar met alle jeugd op kamp.

Lijkt het jou ook leuk om bij ons muziek te leren maken neem dan contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of meld je direct aan via het contactformulier.

De opleiding

Lessen
Jaarlijks worden er ca. 37 individuele of duo lessen verzorgd van 30 minuten. Deze lessen worden gegeven in ons eigen verenigingsgebouw “De Parade” aan de Van der Weijdenlaan 2a in Noordwijkerhout. Tijdens deze lessen komt zowel de praktijk als de theorie van het muziek maken aan bod. 

Docenten
Onze docenten zijn professionele docenten die een conservatoriumopleiding hebben afgerond.

Examens
Sinds 2023 organiseren wij de examens zelf. Hierdoor is er een betere aansluiting tussen de opleiding en de geledingen van de vereniging. Voor de examens wordt gewerkt met voortgangsdiploma’s waarbij gedurende het leerjaar leerlingen punten verdienen tijdens de lessen. Tijdens het voorgangsexamen worden deze punten, op basis van steekproef, getoetst. Zodra de leerling voldoende punten behaald heeft, stroomt hij/zij door naar de volgende geleding. Dit gaat in overleg met de dirigent/ instructeur, geleding en opleidingscommissie.

Bondsexamens
Mocht de leerling wel een bondsexamen willen doen is dit altijd mogelijk in overleg met de opleidingscommissie. Zij kunnen de leerling voorzien van informatie en doen de inschrijving bij de bond.

Opleidingstraject
Ons opleidingstraject bestaat uit verschillende fasen. Afhankelijk hoe je bij de vereniging binnen komt start je in fase 1 of in fase 3. Sinds 2021 bestaat uit onze ledenwerving uit een scholenproject waarbij onder en na schooltijd fase 1 en fase 2 worden doorlopen. Wanneer je los van het scholenproject bij ons aanmeldt start je in fase 3.

Fase 1: Scholenproject lessen
Fase 2: Groepslessen vanuit het scholenproject
Fase 3: Individuele lessen op een instrument (1 leerjaar)
Fase 4: Startersorkest (vanaf 1 leerjaar)
Fase 5: Leerlingenorkest (vanaf 2 leerjaar)
Fase 6: Doorstromen naar een geleding

Fase 1 en 2 (introductie lessen) ± 3 weken (optioneel)
Dit is de fase ‘scholenproject’ welke plaatsvindt op de basisscholen in Noordwijkerhout en worden verzorgd door een leraar van de school tezamen met vrijwilligers van de vereniging. Tijdens de schooldagen wordt er tijd besteed aan de verschillende soorten instrumenten en kunnen de leerlingen hun ‘favoriete’ instrument uitkiezen. Dit zijn kunststof instrumenten die prima bijdragen aan de kennismaking.

Een leerling start met het volgen van introductielessen ook wel AMV lessen (Algemeen Muzikale Vorming). Deze cursus duurt ongeveer 3 weken. In die 3 weken zijn er 3 groepslessen van 1 uur. In deze lessen komen de volgende aspecten aan bod.

  • Ritmiek
  • Noten lezen
  • Uitleg over instrumenten en de keuzemogelijkheden

De AMV lessen starten na de open avond en deelname aan deze lessen is kosteloos.

Na afloop van de AMV lessen worden de aspirant leerlingen benaderd met de vraag of zij interesse hebben in het volgen van lessen. Hierbij wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met de gewenste instroomverhoudingen tussen de verschillende instrumentgroepen. Indien leerlingen aangeven lessen te willen gaan volgen, stromen ze na de zomervakantie door naar fase 2.

Het doorlopen van fase 1 en 2 is niet noodzakelijk. Leerlingen kunnen ook gelijk starten met de individuele lessen in fase 3.

Fase 3 Individuele lessen
In de periode september tot en met juni krijgen de leerlingen 1 individuele/ groeps- les in de week. Tijdens het eerste leerjaar wordt de leerling de beginselen van het spelen op een instrument en de basis van de muziektheorie aangeleerd en wordt de leerling voorbereid op het tweede leerjaar waarin het samenspel belangrijker wordt. De lessen worden gegeven op woensdag of vrijdag, afhankelijk van het instrument. Lestijden worden samen met de docent afgestemd.

Fase 4 Startersorkest
Na 1 jaar les heeft een leerling de goede basis om mee te spelen in het Startersorkest, hier geldt het punten systeem niet voor. Het doel van dit orkest is om te leren samenspelen met andere leerlingen en het plezier van samen muziek maken te ontdekken. De leerlingen zullen als Startersorkest individuele optredens gaan verzorgen. Het Startersorkest repeteert op donderdagavond van 18.30 uur tot 19:00 uur. Tijdens het spelen in het Startersorkest blijven de leerlingen ook de individuele lessen volgen.

Als een leerling ± 1 jaar les heeft zal hij/zij voldoende punten hebben behaald om mee te kunnen spelen met het Leerlingenorkest.

Fase 5 Leerlingenorkest 2 tot 3 jaar
Wanneer een leerling voldoende punten heeft behaald, stroomt deze door naar het Leerlingenorkest. In deze fase worden de individuele lessen (1x per week) doorgezet. In de lessen zal er worden gewerkt naar het speelniveau van de grote geledingen. Deze fase duurt 2 tot 3 jaar. Deze fase wordt afgesloten zodra de hoeveelheid punten behaald zijn die nodig zijn per geleding. Hierna vindt doorstroming plaats naar de Marchingband, Harmonie en/of Vrijetijdsorkest. Wel worden de doorgestroomde leerlingen verwacht bij het Leerlingenorkest te blijven spelen totdat ze 14 jaar zijn. Hiermee wordt het niveau van het Leerlingenorkest gewaarborgd en wordt voorkomen dat er gaten vallen.

Het verdient de voorkeur om doorstroom naar het Leerlingenorkest te realiseren in groepjes van minimaal 3 leerlingen om de onderlinge vriendschappen zoveel mogelijk in stand te houden.

Fase 6 Spelen in een geleding
Na het behalen van het juiste aantal punten stroomt een leerling door naar de Marchingband, Harmonie en/of Vrijetijdsorkest. In deze fase is het mogelijk om de individuele lessen voort te zetten. Dit om jezelf als leerling te blijven ontwikkelen.

Repetitietijden

Algemene voorwaarden muziekopleiding
Algemene voorwaarden muziekopleiding

 

Meer informatie
Charles Dickens | Coverorkest Jeanne | Harmonie | Twirl | VrijeTijdsOrkest