🎬 100 jaar Muziekvereniging St. Jeanne d'Arc

In 1900 werd in Noordwijkerhout de muziekvereniging "De Echo der duinen" opgericht en men zou dit de voorloper van de muziekvereniging "St. Jeanne d'Arc" kunnen noemen. In 1915 besloot een groep muzikanten zich van de Echo der Duinen af te scheiden om vervolgens een eigen vereniging op te richten. Dit werd de Christelijke muziekvereniging "De Harpe Davids". Hierdoor nam het ledental van de "Echo der Duinen" behoorlijk af en wat tot gevolg had dat bij die vereniging vooral katholieke muzikanten over bleven. Om die reden werd vervolgens besloten om een aparte Katholieke muziekvereniging op te richten onder de naam "St. Jeanne d'Arc". Dit feit kwam tot stand op 19 mei 1921 (oprichtingsdatum).

1923 - De eerste foto in het bestaan van "St. Jeanne d'Arc".

De oprichters van "St. Jeanne d'Arc" waren kapelaan Peeperkorn van de St. Jozefparochie en kapelaan Van der Eem van de St. Victorparochie in opdracht van pastoor Quant, de bouwpastoor van de St. Jozefkerk in 1915. Het ledenaantal van de eerder genoemde "Echo der Duinen" liep hierna zo ver terug dat deze vereniging in 1922 werd opgeheven. Het eerste krantenartikel over de muziekvereniging "St. Jeanne d'Arc" verscheen op 31 mei 1921. In de beginjaren bestond "St. Jeanne d'Arc" alleen uit een Harmonie met een betrekkelijk gering aantal leden. Langzaam maar zeker groeide het aantal leden en werden ook andere disciplines ingevoerd.

"St. Jeanne d'Arc" 1948

In 1950 werd de vereniging versterkt met een drumband (nu de Slagwerkgroep hetend) en 1954 was het jaar van oprichting van het majorettepeloton. Eind jaren 80 werd besloten om de Harmonie alleen nog concerten te laten uitvoeren. Daaropvolgend werd in 1990 een nieuwe geleding opgericht voor de straatoptredens, de drumfanfare, de voorloper van de huidige Marchingband. Vervolgens werd de muziekvereniging verder versterkt met achtereenvolgens een pompongroep en een Leerlingenorkest.

In 1999 werd na een lange tijd van voorbereiding het eigen verenigingsgebouw "De Parade" aan de Van der Weijdenlaan 2a te Noordwijkerhout in gebruik genomen. Mede door dit gebouw, waardoor de vereniging een eigen "thuis" kreeg, heeft de vereniging zich sindsdien goed ontwikkeld op diverse gebieden. Met name de Marchingband is succesvol en mag zich inmiddels tot een gewaardeerd korps rekenen met oa drie achtereenvolgende deelnames aan het Wereld Muziek Concours op de marswedstrijden en optredens bij Nationale en buitenlandse evenementen.

In 2006 is het Vrijetijdsorkest opgericht en in 2009 is men gestart met een eigen interne jeugdopleiding. Als gevolg van de jeugdopleiding is begin 2012 begonnen met het opzetten van de Jeugd Marchingband en in december 2012 heeft het eerste optreden plaatsgevonden.

De vereniging heeft al jaren een constant aantal spelende leden en is diep verankerd in de Noordwijkerhoutse samenleving. Reeds jaren heeft de vereniging een vrijwel constant aantal donateurs die de muziekvereniging allemaal een warm hart toedragen.

Contact
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Contactformulier

Meer informatie
Charles Dickens - Coverorkest Jeanne - Harmonie - Majorette/Twirl - Marchingband - Opleidingen - Vrijetijdsorkest