Per september 2009 zijn wij begonnen met het uitvoeren van opleidingen in eigen beheer. Inmiddels zijn wij trots op het feit dat we ruim 40 leerlingen hebben. We hebben een actief wervingsprogramma opgezet en besteden naast de daadwerkelijke opleiding veel tijd en energie aan het creëren van binding met de vereniging. Daarnaast hebben we een jaarlijkse voorspeelmiddag, organiseren we een ouder/kindmiddag en de leerlingen repeteren een aantal maal per jaar mee met de volwassen geledingen. Het uitvoeren van opleidingen in eigen beheer is op deze onderdelen succesvol te noemen.

De opleiding

Lessen
Jaarlijks worden er ca. 37 individuele of duo lessen verzorgd van 30 minuten. Deze lessen worden gegeven in ons eigen verenigingsgebouw “De Parade” aan de Van der Weijdenlaan 2a in Noordwijkerhout. Tijdens deze lessen komt zowel de praktijk als de theorie van het muziek maken aan bod. 

Docenten
Onze docenten zijn professionele docenten die een conservatoriumopleiding hebben afgerond.

Examens
Sinds 2023 organiseren wij de examens zelf. Hierdoor is er een betere aansluiting tussen de opleiding en de geledingen van de vereniging. Voor de examens wordt gewerkt met voortgangsdiploma’s waarbij gedurende het leerjaar leerlingen punten verdienen tijdens de lessen. Tijdens het voorgangsexamen worden deze punten, op basis van steekproef, getoetst. Zodra de leerling voldoende punten behaald heeft, stroomt hij/zij door naar de volgende geleding. Dit gaat in overleg met de dirigent/ instructeur, geleding en opleidingscommissie.

Bondsexamens
Mocht de leerling wel een bondsexamen willen doen is dit altijd mogelijk in overleg met de opleidingscommissie. Zij kunnen de leerling voorzien van informatie en doen de inschrijving bij de bond.

 

                                                                   

Introductielessen/AMV lessen
Een leerling start met het volgen van introductielessen ook wel AMV lessen (Algemeen Muzikale Vorming). Deze cursus duurt ongeveer 3 weken. In die 3 weken zijn er 3 groepslessen van 1 uur. In deze lessen komen de volgende aspecten aan bod.

  • Ritmiek
  • Noten lezen
  • Uitleg over instrumenten en de keuzemogelijkheden

De AMV lessen starten na de open avond en deelname. Deze lessen zijn kosteloos. 

Na afloop van de AMV lessen worden de aspirant leerlingen benaderd met de vraag of zij interesse hebben in het volgen van lessen. Hierbij wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met de gewenste instroomverhoudingen tussen de verschillende instrumentgroepen. Indien leerlingen aangeven lessen te willen gaan volgen, stromen ze na de zomervakantie door naar fase 2.

Het doorlopen van fase 1 is niet noodzakelijk. Leerlingen kunnen ook gelijk starten met de individuele lessen in fase 3.

Fase 2 (individuele lessen, startersorkest en A-examen) 2 tot 3 jaar
In de periode september tot en met juni krijgen de leerlingen 1 individuele les in de week. Tijdens het eerste jaar is de leerling geen contributie verschuldigd om zo een financiële stimulans tot het volgen van lessen te geven. Tijdens het eerste lesjaar wordt de leerling de beginselen van het instrument en de theorie aangeleerd en wordt de leerling voorbereid op het tweede lesjaar waarin het samenspel belangrijker wordt.  De individuele lessen worden gegeven op woensdag of donderdag. Lestijden worden samen met de docent afgestemd.
Na 1 jaar les gaan de leerlingen samen spelen in het Startersorkest. Het doel van dit orkest is om te leren samenspelen met andere leerlingen en het plezier van samen muziek maken te ontdekken. Tijdens het spelen in het Startersorkest blijven de leerlingen ook de individuele lessen volgen. 
Als een leerlingen +- 2 jaar les heeft zal hij of zij gaan opgaan voor het A-examen. Na het behalen van het A-examen stroomt een leerling door naar fase 3. Het verdient de voorkeur om doorstroom naar het Leerlingenorkest te realiseren in groepjes van minimaal 3 leerlingen om de onderlinge vriendschappen zoveel mogelijk in stand te houden.

Fase 3 (leerlingen orkest en B-examen) 2 tot 3 jaar
Na de zomer vakantie stromen de leerlingen die het A-examen hebben behaald door naar het Leerlingenorkest. In het Leerlingenorkest word het samenspelen met andere leerlingen verder uitgebouwd. De leerlingen zullen als Leerlingenorkest individuele optredens gaan verzorgen. Het Leerlingenorkest repeteert op donderdag avond van 18:30 tot 20:30 uur. 

In deze fase worden de individuele lessen (1x per week) uit fase 1 en 2 doorgezet. In de lessen zal er worden gewerkt naar het speelniveau om B-examen te gaan doen. Deze fase duurt 2 tot 3 jaar. Deze fase wordt afgesloten bij rond het behalen van het diploma B. Hierna vindt doorstroom naar de Marchingband of Harmonie plaats. Doorstroom gebeurt op initiatief van de commissie opleidingen in nauwe samenspraak met de docenten en de contactpersonen van de ontvangende geledingen.

Fase 4 (spelen in een geleding)
Na het behalen van het B-examen gaat de leerling doorstromen naar de Marchingband. Dit is met uitzondering van de klarinet leerlingen deze stromen door naar de Harmonie.  In een later stadium kunnen de andere leerling ook doorstromen naar de Harmonie.
In deze fase is het mogelijk om de individuele lessen voort zetten. Om misschien door oefenen om C- of zelfs D-examen te doen. Wanneer de individuele lessen worden voorgezet zal dit voor een hoger tarief zijn.

Lijkt het jou ook leuk om bij ons muziek te leren maken neem dan contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of meld je direct aan via het contactformulier.

Meer informatie
Charles Dickens - Coverorkest Jeanne - Harmonie - Majorette/Twirl - Marchingband - Slagwerkgroep - Vrijetijdsorkest